Какво представлява лазерната прожекция? Лазерният проектор прожектира лазерните лъчи върху подходяща повърхност, за да се създаде изображение, което може и да се движи, като се използва за развлекателна или професионална употреба.

Има два начина на прожектиране. Единият е когато лазерът прожектира срещу екрана, тогава зрителят вижда проекцията от същата посока, от която лазера прожектира. Другият начин е когато лазерът прожектира от задната страна на екрана, тоест зрителят вижда прожекцията идваща срещу него.

ПРЕДИМСТВА НА ЛАЗЕРНАТА ПРОЖЕКЦИЯ ПРЕД ВИДЕОПРОЖЕКЦИЯТА Едно от предимствата на лазерната прожекция от видеопрожекцията е това, че лазерната прожекция може да се извърши от по-голяма дистанция. Представете си, че събитието Ви е на място заобиколено от планини и искате да прожектирате лого или “Омъжи се за мен!” на заобикалящите ви възвишения. Това би било непосилна задача за видеопрожектор, но за лазерна прожекция би било напълно постижимо.

Друго предимство на лазерната прожекция пред видеопрожекцията е яркостта на контура на изображението. Ако прожектирате лого очертанието на фигурата, текста е много по-ясен и наситен, заради концентрацията на лазерната светлина.

ПОВЪРХНОСТИ ЗА ЛАЗЕРНА ПРОЖЕКЦИЯ През годините сме работили със стотици клиенти, които искат прожектиране на лого или други изображения, за това ние трябва не само да ги създадем, но и да намерим и предложим най-подходящото място за прожекция в зависимост от локацията на събитието. Лазерната прожекция може да се извърши на различен тип и различни по големина повърхности, от малки кутии и площи на входа на събитието до обширни планински терени.

ЛАЗЕРНА ПРОЖЕКЦИЯ ВЪРХУ МРЕЖЕСТИ ЕКРАНИ Повърхностите за прожектиране могат да бъдат най-различни. Например специални екрани на мрежеста основа, което означава, че тъканта има много ситни отвори, поради тези многобройни малки дупчици, лазерните лъчи могат да преминат през материала и заедно с дима от пушек машините да се получи 3D ефект на изображението, тези различаващи се лъчи, фигури карат зрителите да усещат, че са интегрирани в шоуто. По този начин използването на мрежест екран осигурява възможност за така наречените атмосферни лазерни шоута с графични / текстови изпълнения. Мрежестите екрани могат да се използват както за проекция пред екрана така и зад него.

В някои случаи не е възможно или удобно да се постави прожекционен екран, тогава търсим алтернатива в заобикалящата ни среда, т.е. съществуващите обекти могат да се използват като „екран“, но трябва да се вземат предвид и някои технически аспекти като лазерната безопасност, особено при прожекции върху отразяващи или отклоняващи се повърхности, които могат да бъдат опасни.

Някои повърхности не са подходящи за проекция, ако са неравни и/или с ниска плътност. Всъщност някои неравни повърхности позволяват прожекция на тях, ние сме правили, но се изисква доста опит и знания за постигане на желания резултат. И въпреки, че има обекти, на които лазерната прожекция е неблагоприятна, то съществуват огромен брой повърхности, на които тя е подходяща. Като например стени, сгради, скали, тревни площи, дървета (гори), планини, водни екрани, водни повърхности (басейни, море, реки, езера), облаци, сняг, кораби и много други. Ще се спрем на някои от тях поотделно.

ЛАЗЕРНА ПРОЖЕКЦИИ ВЪРХУ ВОДЕН ЕКРАН Този тип водни екрани основно са два типа: При първия тип водния екран се генерира от долу на горе и формата му е полукръг, създаден със специална 180 ° плоска дюза, поставена в езеро или по-голям басейн.
Предимството на тези прожекционни екрани е променливостта: те могат да се появят и изчезнат за няколко секунди. Възможни са диаметри до 50 м, което ги прави подходящи за широкомащабни приложения. Хидро екраните се използват за комбинации от видео и лазерни проекции, като в повечето случаи се прожектира зад екрана. Вторият тип воден екран е така наречената “водна завеса”, създаден от дюзи в няколко реда, монтиран на таван, скеле и начинът му на работа е точно противоположен на първият тип воден екран, при този водната проекционна повърхност се получава от горе надолу, чрез падащи капки вода. Лазерната прожекцията може да бъде направена от двете посоки на “водната завеса”, а видеопрожекциите трябва да бъдат направени отпред, за да се виждат правилно изображенията.

ЛАЗЕРНА ПРОЖЕКЦИЯ ВЪРХУ СТЪКЛЕНИ ПОВЪРХНОСТИ Ще разгледаме два типа стъклени повърхности. Първият е нормалните стъклени повърхности, които обикновено не са подходящи за лазерни прожекции, тъй като стойността им на отражение е твърде ниска. Проекциите върху сгради със стъклени фасади са изключително трудни до почти невъзможни, тъй като лазерната светлина не се задържа, а преминава и/или се отразява върху прозрачната повърхност. За прожекции върху фасади на сгради е от съществено значение да има плътна повърхност и в най-добрия вариант бяла стена, тъй като цветовете на лазера, са най-наситени и автентични. Тук идва момента да кажем и за компромисен вариант, а именно втория тип лазерна прожекция върху непрозрачно стъкло / матирани стъклени повърхности. Те са много подходяща алтернатива за прожекция. Например е абсолютно възможно да се направи лазерна прожекция на сгради построени с такъв тип непрозрачна стъклена повърхност. При тях проекцията е най-добре да се направи отпред.

ЛАЗЕРНА ПРОЖЕКЦИЯ НА ОБЛАЦИТЕ Ние сме правили такъв тип прожекция на облаци. Недостатъкът при такъв тип услуга е времето. Ние не може да гарантираме, че в деня на събитието ще е облачно. За това обикновено при такива обстоятелства се споразумяваме с клиента за 100% заплащане на услугата преди събитието, независимо дали ще я изпълним или няма да успеем да я осъществим, поради липсата на облаци.